Veredeling
‘Yellow Diamond’, ‘Indian Diamond’ en ‘Puma’ zijn bekende LA-hybriden.
We zijn uniek en willen relevant blijven in de markt. Veredeling is daarom stevig verankerd binnen De Jong Lelies. Met ons eigen veredelingsprogramma kunnen we onze klanten een uniek assortiment aanbieden. We brengen steeds nieuwe cultivars op de markt die niet alleen vernieuwend zijn, maar ook een waardevolle aanvulling vormen op het bestaande assortiment.
Van oudsher vormen LA’s en Aziaten de hoofdmoot in onze veredelingskraam. Maar ook de groeiende vraag naar Oriëntals en OT’s laten we niet onbeantwoord. Vanuit onze nieuwsgierigheid naar wat er allemaal nog mogelijk is op leliegebied en onze drijfveer om te blijven ontwikkelen, experimenteren we met gewaagde kruisingen.
“Vanuit onze nieuwsgierigheid naar wat er allemaal nog mogelijk is en onze drijfveer om te blijven ontwikkelen, experimenteren we met gewaagde kruisingen.”
Resistentie
Tot slot loopt resistentiemanagement als een rode draad door onze veredelingsactiviteiten. We zoeken cultivars die resistent zijn, in de eerste plaats tegen botrytis en virus. Op deze manier dragen we bij aan een vitale teelt en een toekomstbestendige leliesector.
Dankzij de stevige inzet op veredeling heeft De Jong Lelies een aantal beroemde cultivars op de leliemarkt gebracht, waaronder de LA-hybriden ‘Yellow Diamond’, ‘Indian Diamond’ en ‘Puma’. Veelbelovende nieuwkomers in het exclusieve De Jong-assortiment zijn ‘Hinault’, ‘Zanella’ en ‘Asopus’.
Belangrijke pijler van onze veredelingsactiviteiten is de bruikbaarheid in kleine maten. Wij begrijpen dat klanten een lelie willen die ook met een kleine bolmaat voldoende knoppen geeft en dus veel bloemen, zonder daarbij aan stevigheid in te boeten.
Ook is ons veredelingsprogramma gericht op stuifmeelloosheid. Lelies zonder stuifmeel zijn nog nauwelijks beschikbaar in de markt; ze komen van origine niet voor in de natuur. Aan Stuifmeel kleven voor de eindgebruiker echter een aantal nadelen, dus zetten we bij De Jong Lelies stevig in op het ontwikkelen van stuifmeelloze lelies.
Ontwikkeling
“Met het ontwikkelen van resistente cultivars dragen we bij aan een vitale leliesector.”
Weefselkweek
Binnen ons veredelingsbedrijf worden veelbelovende cultivars in de kas getest en vermeerderd. Daarbij wordt altijd virusvrij uitgangsmateriaal gebruikt, afkomstig van weefselkweek, en een streng hygiëneprotocol gevolgd. Voor verdere opschaling worden partijen overgeheveld naar ons productiebedrijf.
Cultivars die de potentie hebben om uit te groeien tot een groot soort, zetten we onder licentie uit bij kwekers, zodat iedereen er mee aan de slag kan. Daarmee investeren we in de leliemarkt in de volle breedte zonder ons onderscheidend vermogen te verliezen. Toegevoegde waarde blijven leveren voor de klant, daar gaat het ons om.